Inleiding tot de toepassing Rekenen

Inleiding tot de toepassing Rekenen - Handleidingen Ordissimo (Ordissimo v4)

Deze toepassing kan gebruikt worden om een aantal financiële rekeningen uit te voeren, een berekeningstabel te maken of een lijst van personen in alfabetische volgorde te zetten. U wilt een tabel ontwerpen, formules gebruiken? Volg de gids...


Compatibiliteit : Ordissimo
Niveau: Inleiding
Geschatte duur: 40'

Vandaag zullen we zien hoe we een lijst van mensen opstellen in het geval van de organisatie van een familiefeest. Tussen de lay-out (vetgedrukte, grotere of kleinere tekst, raster) en het gebruik van rekenformules worden hieronder verschillende soorten bewerkingen beschreven.

 

1Open de toepassing "Rekenen".

Op de startpagina klik ik op "Rekenen".

Open de toepassing "Rekenen".
 

2Schrijf de titel.

a. Plaats de cursor.
Hier sta ik op de spreadsheet. Met mijn muis klik ik linksboven in het eerste vakje "A1".

Plaats de cursor.

b. Schrijf de titel.
In dit geval zal ik een lijst maken van het aantal mensen in mijn familie dat naar het familiefeest komt dat ik in december organiseer. Dus type ik in "Organisatie van ons familiefeest".

Schrijf de titel.

c. Klik op "Enter".
Als ik klaar ben met typen, druk ik op de "Enter" toets op mijn toetsenbord.

klik op enter

3De titel opmaken.

Nu wil ik deze tekst vetgedrukt. Ik klik op het betreffende vakje waar de tekst staat. Vervolgens klik ik met mijn muis op "Stijl" en kies "Vet".

De titel opmaken.
Op elk moment kan ik de tekstgrootte ook verkleinen of vergroten door op de geselecteerde cel(s) te klikken en vervolgens op de knop "Inzoomen" of "Uitzoomen" bovenin het scherm te klikken.

 

4De gegevens invullen.

Ik heb net alle gegevens die ik had ingevoerd: de namen van de deelnemers in kolom "A" en op regel "4" de drie voorgestelde data. Vervolgens nam ik de antwoorden van mijn neven op en vulde "1" in als ze voor een datum hadden bevestigd.

De gegevens invullen.
 

5Randen toevoegen.

a. Klik op "Randen".
Nu wil ik een raster in dit geselecteerde gebied. Dus klik ik op "Randen" en dan op "Alle randen".

Klik op "Randen".

b. Hier is een overzicht van deze nieuwe lay-out.

Klik op "Randen".

6Som van het aantal personen

a. Som van de aanwezigen op 23 december.
Nu, laten we het aantal mensen beschikbaar per datum optellen. Klik hiervoor met de muis op de cel en voer met het toetsenbord "=SOM(B5:B14)" in, zoals in het vergrootglas van deze schermafbeelding wordt getoond.

Klik op "Randen".

Om "B5:B14" in te voeren, kunt u ook het toetsenbord gebruiken om "=SUM" te typen (gebruik dan de muis om de betreffende cellen te selecteren).

b. Som van de aanwezigen op 24 en 25 december.
Ik doe ook de som van de aanwezigen voor 24 en 25 december.

som van de aanwezigen
 

7Mijn rekenblad opslaan.

a. Klik op "Opslaan".
Nu wil ik mijn spreadsheet opslaan. Dus ik klik op "Opslaan" bovenaan mijn scherm. 

Klik op "Opslaan".

b. Voer de naam van het document in.
Een venster wordt automatisch geopend. Ik voer de naam van mijn document in en klik op "Opslaan".

Klik op "Opslaan".

 

Nu is het uw beurt om te oefenen!